Oziq-ovqat mahsulotidagi mikroorganizmlar sinov, zarar yetkazishi mumkin boʻlgan organizmlar yoki patogenlar yoʻqligini aniqlash oziq-ovqat xavfsizligi jarayonidagi muhim qadam xisoblanadi.

Shu bilan birga, koʻplab usullar mavjud boʻlib, usullar oziq-ovqat xavfsizligi
va isteʼmolchilar xavfsizligi standartlariga javob beradigan darajada ishonchli ekanligini tasdiqlash va tekshirish muhimdir. ISO tashkiloti ushbu maqsadda xalqaro ekspertlar tomonidan ishlab chiqilgan bir qator standartlarga ega.

ISO 16140-3, Oziq-ovqat zanjiri mikrobiologiyasi - Usulni tasdiqlash - 3-qism: Yagona laboratoriyada mos yozuvlar usullari va tasdiqlangan muqobil usullarni tekshirish uchun bayonnoma, sinov usullarini laboratoriyada amalga oshirish uchun protseduralar va qabul qilish mezonlarini taqdim etadi.

ISO 16140-3 ikkita bosqichni oʻz ichiga oladi: dasturni tekshirishni oʻrganish va sifatli va miqdoriy mikrobiologik usullarni, shuningdek tasdiqlash va yozish usullarini tekshirish uchun alohida bayonnomalar bilan (oziq-ovqat) mahsulotni tekshirishni oʻrganish. Shuningdek, u hali toʻliq tasdiqlanmagan mos yozuvlar usullarini tasdiqlash uchun maʼlumotli bayonnomalarni taqdim etadi.

Standart ISO 16140 seriyasining yangi va muqobil usullarini tasdiqlash bayonnomalarini oʻz ichiga olgan boshqa qismlarini birlashtiradi. Ushbu yangi standart laboratoriyalar protseduraga alohida urgʻu beradi va ularga tasdiqlangan usullardan foydalanishni tekshirishga imkon beradi.

Ushbu ISO 16140 standarti quyidagi seriya standarlarini oʻz ichiga oladi:

ISO 16140-1, ISO 16140-2,  ISO 16140-4, ISO 16140-5,  ISO 16140-6.

Yangi ISO 16140-3 ctandarti Fransiya Milliy standartlashtrish tashkiloti  (AFNOR) rahbarligidagi  ISO/TC 34-Oziq-ovqat maxsulotlari  texnik qoʻmitasi
va SC 9 -Mikrobiologiya quyi texnik qoʻmitasi tomonidan ishlab chiqildi.

Mazkur maqola Xalqaro standartlashtirish tashkilotining maʼlumotlariga asoslangan. Qoʻshimcha maʼlumot olish uchun “Oʻzstandart” agentligi Xalqaro xamkorlik boshqarmasiga yoki quyidagi havolaga murojaat qilishingiz mumkin https://www.iso.org/ru/news/ref2614.html

«zstandart» agentligi

Xalqaro munosabatlar boshqarmasi